Til forældre: Lad jeres børn klare boligsøgningen alene

Studerende på boligjagt – Akutbolig.dk advarer nu forældre mod at blande sig i de unges boligsøgning. Forældres hjælp til boligsøgningen er en bjørnetjeneste, der i værste fald betyder, at de unge slet ikke kommer i betragtning til de ledige boliger.

Som forælder er man villig til at gå langt for at hjælpe sine børn, men når det kommer til at finde bolig, må de boligsøgende unge selv i gang. Sådan lyder det fra administrerende direktør for Akutbolig.dk, Daniel Juhl. Hvert år på denne tid oplever Akutbolig.dk en massiv stigning i antallet af forældre, der søger bolig på vegne af sine børn – hvilket ifølge Daniel Juhl gør mere skade end gavn:

“Søger du på vegne af dit barn, er der stor risiko for, at dit barn slet ikke bliver taget i betragtning. Hvis de unge ikke selv tager kontakt til udlejer og søger boligen, kommer de i mange udlejeres øjne til at virke uselvstændige. Når der samtidig er mange om buddet, vælger udlejerne typisk en anden fra bunken”, siger Daniel Juhl.

Lad fuglen flyve fra reden

Karoline Sørensen er en blandt mange i storbyerne, der fremlejer et værelse i sin lejlighed. Da hun skulle finde en lejer til værelset, lavede hun et opslag på en Facebookside for ledige lejeboliger i Aarhus. Efter opslaget modtog hun omkring 50 henvendelser. I blandt var flere henvendelser fra mødre, der søgte værelset på vegne af sine boligsøgende voksne børn.

“Jeg fik et indtryk af, at de (de voksne børn) ikke kan tage vare på sig selv, og at de bliver båret igennem livet af deres forældre. Og hvis de ikke engang kan søge en lejlighed selv, hvordan skulle de så kunne bo selv?”

Karoline sorterede derfor ansøgningerne fra forældre fra og ville gøre det igen en anden gang: “Jeg vil aldrig vælge en lejer, hvor det er en forælder der henvender sig med rosende ord om sit barn.”

abpost1

Mor sad med på sidelinjen

Karoline er ikke den eneste der har oplevet, at forældrene bogstaveligt talt følger børnene til dørs. Emma Bladt-Hansen skulle ligesom Karoline finde en lejer af ekstraværelset i hendes lejlighed. Efter Emma havde modtaget over 100 ansøgninger, afholdte hun samtaler med 7 udvalgte ansøgere. Emma fik sig noget af en overraskelse, da hun åbnede døren, og en af de inviterede dukkede op med sin mor.

“Jeg synes, det var meget underligt, når det var første gang vi skulle mødes. Det gjorde, at der var nogle ting, som vi ikke kom omkring i snakken, fordi det ikke ikke var alt, jeg synes, der kom hendes mor ved.”

Emma ærgrede sig efterfølgende over at moderen deltog i samtalen, og det var det, som gjorde udfaldet til, at hun valgte en anden lejer:

“Pigen var smaddersød, men egentligt valgte jeg hende fra udelukkende på den baggrund, at hun havde sin mor med, da det fik hende til at fremstå virkelig uselvstændig, og sådan en roomie, var jeg ikke interesseret i.”

Sådan kan du som forælder hjælpe de unge i bolignød:

 Spørg i dit netværk
Der er stor forskel på at spørge venner og bekendte i sit netværk kontra at skrive til en fremmed udlejer på vegne af dit barn eller efterlyse en bolig til dit barn på en Facebookside for udlejere.

– Hjælp den unge med at sælge sig selv til udlejeren
Du skal ikke selv tage kontakt til udlejeren og komme med rosende ord om dit barn – for selvfølgelig har du kun rosende ord at sige om din søn eller datter. Vejled i stedet dit barn i, hvordan han/hun sælger sig selv bedst til udlejeren.

– Hjælp med det praktiske
Det kan være at køre den unge frem og tilbage til en fremvisning, gennemlæse lejekontrakten før din søn/datter underskriver eller hjælpe med selve flytningen.

 ____________________________________________

Akutbolig.dk blev lanceret i 2011 og er i dag en af landets største boligportaler for ledige lejeboliger. Akutbolig.dk er det sted, hvor danskerne går hen for at finde hjem, uanset om de søger i nord, syd, øst eller vest. På Akutbolig.dk annonceres dagligt nye ledige lejeboliger på tværs af landet fra en lang række af udlejere – både private og professionelle, store og små udlejere.