Her finder man de almene boliger

I mange byer er det billigere at leje en almen bolig end at leje på det private marked. Det skyldes at almene boliger udlejes uden fortjeneste, således at husleje kun skal dække drift og vedligeholdelse.  På landsplan er der i alt ca. 567.000 almene boliger, hvilket svarer til ca. 20 pct. af den samlede boligmasse. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik, er der dog store forskelle på, hvor stor en andel almene boliger udgør af den samlede boligmasse i den enkelte kommune.

Den almene boligsektor er størst i de sjællandske kommuner: Brøndby, Herlev, Albertslund, Ballerup, hvor de almene boliger udgør over 50 % af den samlede boligmasse. Faktisk skal vi helt ned på 12. pladsen, før der kommer en by vest for storebælt på listen. Det er Aarhus, hvor de almene boliger udgør 28,5% af den samlede boligmasse i kommunen.

Forskellene skyldes i følge Landsbyggefonden blandt andet historiske og/eller lokale træk samt efterspørgslen efter almene boliger. Kommuner, som har oplevet store ændringer i lokalplanlægningen samtidig med at udvidelsen af den almene boligsektor begyndte i 1950’erne, har ofte en relativt stor almen sektor. Ligesom at bykommuner oftest har en større almen boligsektor end traditionelle landkommuner.

Kommuner i hele Danmark, hvor den almene boligsektor udgør den største del af den samlede boligmasse (i %) 

1. Brøndby 64,6
2. Herlev 60,5
3. Albertslund 60,4
4. Ballerup 56,4
5. Ishøj 49,0
6. Rødovre 46,0
7. Glostrup 40,1
8. Hvidovre 39,5
9. Tårnby 37,1
10. Gladsaxe 36,7
11. Fuersø 28,5
12. Aarhus 28,5
13. Fredensborg 28,2
14. Greve 28,2
15. Fredericia 27,7

Kommuner i jylland og på fyn, hvor den almene boligsektor udgør den største del af den samlede boligmasse (i %)

1. Aarhus 28,5
2. Fredericia 27,7
3. Aalborg 26,7
4. Esbjerg 25,8
5. Odense 25,0
6. Sønderborg 24,1
7. Kolding 20,8
8. Vejle 20,4

Der er til mange af landets almene boliger lange ventelister. Flere almene boliger annonceres dog også uden venteliste på nettet, men det gælder om at være hurtig. På Akutbolig.dk kan du finde almene boliger i hele landet.  I det seneste år har der eksempelvis været annonceret hele 13 lejligheder i Århus, 42 lejligheder i Odense,  51 lejligheder i Vejle og 18  lejligheder i Esbjerg i kategorien almene boliger, hvilket er mange taget i betragtning af presset på lejeboligmarkedet i de omtalte byer. Der er generelt rift om alle lejeboliger, både de almene og de private, i landets største byer, og de bliver derfor hurtigt lejet ud. Hvis du vil have besked, så snart der kommer en ny ledig bolig, i den by, hvor du søger, kan du tilmelde dig vores boligbesked service.