1, 2, 3 voksen – Sådan finder du din første bolig

Er du klar til at tage det store skridt og forlade mor og far? Her er din guide til at skulle flyve fra reden og finde din allerførste bolig. I guiden bliver du bl.a. klogere på boligsøgning, depositum, indskud, og servicer som Tv-pakker, A-kasser og internet, som du nu selv skal sørge for.

1. På vej til den første bolig

Vær realistisk
Hvad end du skal flytte til Odense, Aalborg, Kolding eller København, er det vigtigt at forblive realistisk igennem hele boligsøgningsprocessen. Søg bredt – Det er nævnt i utallige mange andre guides, men sandheden er at; en bredere søgning som oftest gør processen meget kortere. Det er vigtigt at huske på, din første lejlighed ikke nødvendigvis er den, du bor i, indtil du er igennem studiet. En god tilgang til boligsøgning er at søge i udkanten af sit ønskede område, og derefter sætte sig mål om at flytte længere og længere ind mod det ønskede områdes centrum. Det er derfor vigtigt at være fleksibel omkring beliggenhed, boligtype, husleje og lejeperiode.

Find ud hvor meget du har til rådighed hver måned, og læg boligplaner ud fra om du kun lever på SU og/eller har studiejob.

Vær kritisk
Man kan hurtigt hoppe i fælden, da man som oftest er tidspresset pga. studiestart. En god tommelfingerregel er altid at være kritisk. Henvendelser fra engelsktalende udlejere, absurd billige huslejer eller betaling af depositum/indskud, uden at have set lejlighed først er generelt en rigtig dårlig ide.

Derfor husk altid:
• At undersøge hvem der ejer boligen, du vil leje
• Altid at se lejligheden før du accepterer en lejekontrakt eller overfører penge
• Få alle aftaler på skrift
• Tjekke huslejen og reglerne omkring husleje
• Tag altid billeder af lejligheden ved indflytning synet
• Vær opmærksom på reglerne omkring fremleje
• Aftal en indflyttersyn ved udlevering af nøgler
• Betal aldrig til en udenlandsk bank
• Vær på vagt for ikke-dansk talende udlejere
• Lad dig aldrig presse til at skrive under med det samme eller urimelige lejerforhold

Vær kreativ
Du er en af MANGE boligsøgende, og for at skille dig ud, er det vigtigt du er kreativ i din tilgang til at finde et nyt sted og bo. Husk at sætte dig i udlejerens sted. De modtager dagligt flere hundrede henvendelser på ledige lejemål, så hvordan kan præcis du vise, at du er perfekt til et givent lejemål.

Hav en standard ansøgning klar, så du hurtigt kan komme til tasterne, MEN tilpas hver enkelt ansøgning direkte til lejemålet. Link gerne til en Youtube video, hvor du fortæller om dig selv, eller send billeder af dig selv med i ansøgningen. Fortæl hvorfor dig og lejemål passer godt sammen, og fremhæv alle dine gode egenskaber i en ansøgning.  En levende og personlig tekst er altid vejen frem. Brug både Akutbolig.dk, de sociale medier og spred ordet til venner og bekendte. Hvis der er opgivet et telefonnummer på udlejer, så ring. Læg en telefonsvarebesked, hvis udlejer ikke svarer, hvor du kort fortæller om dig selv og din interesse for lejemålet.

Overvej dine muligheder
Jo flere lejemål du kontakter, jo højere er succesraten generelt. Der er stor forskel på selv at bo i egen lejlighed, bo sammen en eller flere roomies, bo i ungdomsbolig, leje et værelse hos en familie, bo i kollektiv, og om man bor til leje privat eller i almene boliger. Det er derfor vigtigt altid at overveje hvilke muligheder man står overfor, og tilpasse sine kriterier dertil.

2. Skab overblik over indflytning

Det kan virke uoverskueligt at lede efter lejlighed. Også selvom man endelig har fundet en lejlighed, er der en uendelig lang liste over ting, det kan anbefales at få styr på. Herunder har vi samlet de vigtigste boligudtryk, så du kan blive professionel boligsøgende og forhåbentligt ende med at være professionel boliglejer.

Indskud, depositum og forudbetalt leje
Inden du flytter ind i din bolig, modtager du en lejekonkrakt og et girokort. Beløbet på girokortet består af to dele: leje for indflytningsmåneden og depositum/indskud. Begge dele opkræves og står som sikkerhed for udlejerenes krav. Beløbet bruges til alt fra; at bringe boligen i den stand, som er aftalt, hvis man er bagud med lejen, eller betaling af omlægning af lås. For nogle lejemål kan udlejer kræve forudbetalt leje før indflytning, som maksimalt må udgøre 3 måneders leje.

Men hvad er det nu lige forskellen er på indskud og depositum er?
Essentielt er de to termer fuldstændig det samme. Dog kan man kun søge om kommunalt lån til indskud, hvorimod man kan låne fra låneselskaber eller mor og far til at betale et depositum. Du kan finde de billigste lån her. Som oftest skal man betale depositum, hvis det er et lejemål fra et privat udlejning selskab, og et indskud, hvis det er lejemål hos et alment boligselskab. Reglerne for indskud og depositum er specificeret efter om dit lejemål er bygget efter 1964. Det kan derfor godt betale sig at kigge grundigt igennem reglerne omkring begge termer.

Lejekonkrakt
Læs altid din lejekontrakt grundigt igennem. Få gerne et sæt ekstra øjne på kontrakten, da man hurtigt kan se sig blind på de små detaljer. Udlejer og dig kan godt indgå en lovlig mundtlig lejekontrakt, men hvis blot en af jer kræver en skriftlig konkrakt, skal der udarbejdes en lejekontrakt. Dit lejeforhold er som minimum omfattet af lejelovgivningens regler, der kan dog være fravigelser i visse regler, som tydeligt skal være fremhævet i kontrakten. Husk kun at skrive under hvis du er enig i alle betingelserne.

Indflytningssyn og fejl- og mangel listen
Du har fået lejlighed, underskrevet lejekontrakt og står nu overfor at skulle møde udlejer/vicevært til et indflytningssyn. Ved indflytningssynet bliver dig og udlejer enige om den nuværende stand af lejligheden, hvilket omfatter alt fra gulve til loftspaneler etc. Hvis du flytter ind alene, så tag en veninde, mor eller bror med. Det kan være rart med et ekstra sæt øjne, når man skal gå en hel lejligheden igennem for småskader og fejl. Men frygt ej, hvis du overser noget til indflytning synet, fordi du får også en fejl- og mangel liste udleveret, som du normalt har 14 dage til at udfylde. Skriv alle de små ridser, fejl og mangler på, da det i sidste ende kan være dig, der ellers sidder med regningen på ting, der allerede var ødelagt, før du flyttede ind.

Flyttemænd vs. morfars trailer
Det er dyrt at flytte. Så overvej om du har brug for at leje flyttemænd/flyttebil, eller godt kan klare en lånt Volvo med morfars trailer spændt til.

Husleje
Du betaler en fastsat husleje hver måned til din udlejer. Husk at melde din husleje til betalingsservice, det er både gratis og en selvkørende reminder omkring at betale den hver måned.  Der er grænser for huslejen, og reglerne omkring dem er komplicerede. Men det kan betale sig at sætte sig ind i dem, hvis man vil undgå at betale for meget.

Regel 1: Hvis ejendommen du lejer dig ind i, er opført efter 1991, er der fri leje, dvs. Din udlejer må reelt set sætte lejen som de vil. Er bygningen opført før 1991, kan det godt betale sig ar klage, da der er fastsat nogle lovmæssige krav til huslejen.

Regel 2: Hvis udlejer har moderniseret lejligheden i tiltrækkelig grad, og fx har bygget et nyt køkken og et nyt badeværelse, så er der næsten altid også fri leje. Hvis lejligheden ikke er moderniseret er kvadratmeter prisen generelt langt lavere end hos moderniserede lejligheder.

3. Alt det man typisk glemmer

Internet og TV
Nu kan du ikke længere hoppe på mor og fars super hurtige fibernet, og se TV3 på deres fjernsyn. Du skal derfor selv ud og finde et alternativ. Der findes et hav af muligheder med både TV udbydere, udbydere af fast- og trådløs bredbånd. På SparPenge.dk kan du få et overblik over de forskellige udbydere og finde det billigste bredbånd og den billigste TV-pakke.

Boligstøtte
Hvis du bor til leje i en helårsbolig med eget køkken, kan du måske få boligstøtte. Hvis du bor sammen med flere personer, er det kun én person, der får boligstøtten udbetal, og derefter skal omdele den til de forskellige beboere i husstanden. Sæt dig ind i alle reglerne og få styr på støtten på Borger.dk.

Forsikring og A-kasse
Endnu en ting man skal vide som kommende voksen er, at det er vigtigt, at have styr på forsikringer og A-kasse. Forsikringer kan hjælpe dig, når du får stjålet din Iphone, cykel eller har indbrud i lejligheden. Tegn en forsikring hurtigst muligt, og undersøg præcis hvad de forskellige selskaber tilbyder at dække og ikke at dække. A-kassen er som supplement godt at have, da den er en ”professionel og personlig” forsikring, til når man ender i erhvervslivet, efter studiet og måske ikke kan komme i job med det samme. Du kan sammenligne A-kasser her 

Læg et budget
Når du har fået styr på hvad du får af indtægter i form af SU, studiejob og boligstøtte, og hvad du derimod skal betale i husleje, og for dit TV, internet, forsikring, så sæt dig ned og lav en budget. Et budget er en perfekt måde at skabe sig overblik over udgifter og indtægter og rådighedsbeløbet hver måned. Her kan du altså se hvor mange byture der er råd til, eller hvor meget nyt tøj der kan købes i denne måned.

Kilde: LLO, Borger.dk, BL