Sandt eller falsk: Boligens beliggenhed er vigtig for studerende

Nogle har forsøgt at aflive myten om, at studerende ikke er begejstrede for at skulle bo centralt og peget på, at det er andre faktorer, som er afgørende for, om studerende vælger en bolig til eller fra. Det stemmer dog ikke helt overens med resultatet af Akutbolig.dk’s nye undersøgelse, som viser, at de studerende altså vælger boliger til og fra på baggrund af boligens beliggenhed.

Analyse & Tal foretog sidste år en undersøgelse for Danske Studerendes Fællesråd, hvor studerende blev spurgt om, hvilke forhold der var vigtigst i karakteristikken af en god studiebolig. Først på henholdsvis 5. og 7. pladsen dukkede “beliggenhed tæt på universitetet” og “central beliggenhed i byen” op, men det betyder ifølge Akutbolig.dk’s nye undersøgelse altså IKKE, at boligens beliggenhed ikke spiller en afgørende rolle. Undersøgelsen viser nemlig, at der i virkeligheden er mange, der takker nej til en bolig på baggrund af beliggenheden – 90 % nærmere betegnet.

Undersøgelsen er foretaget blandt boligsøgende i Århus, der blev tilbudt at udvide deres søgning til Randers – og kun 10 % var åbne over for det og dermed gå på kompris med beliggenheden. Hele 90 % ville ikke en gang se nærmere på boligerne i Randers, heller ikke selvom boligerne levede op til de krav, som ifølge undersøgelse af Analyse & Tal er vigtigere for studerende: 1. lav husleje, 2. bolig, som man kunne bo i ene mand 3. uden tidsbegrænsning 4. med privat køkken- og badfaciliteter.

Den eftertragtede århus bolig

Så for 90 % af de boligsøgende i Århus er beliggenheden altså en vigtigere faktor, og de vil fortsætte kampen om at finde en bolig i Aarhus, og særligt 1-værelser boliger er eftertragtede. Op mod halvdelen af alle boligsøgende i Århus søger efter en 1-værelses lejebolig. Det kan udbuddet langt fra matche, og selv en 1-værelses lejlighed i Århus kan være svær at betale med en SU. I Randers er kvadratmeterprisen under det halve af, hvad den er i Århus, men her vil de studerende ikke bo – ikke engang midlertidigt.

prisfordeling-ledige-lejeboliger-blog

I år har der indtil videre været næsten 6 gange så mange ledige boliger mellem 3.000 og 5.000 kr. om måneden i Randers, som i Århus – og i Randers får man langt mere bolig for pengene. I Randers rækker 5.000 kr. til en 2-værelses lejlighed, det gør de langt fra i Århus. I Århus koster en 2-værelses lejlighed i snit næsten 8.000 kr. om måneden. For de samme penge, kan man få et hus til leje i Randers. Forskellen er altså enorm, og så tager det kun 36 minutter i tog at komme til Århus fra Randers. Er de studerende ikke engang ville til i mindste at se på boligerne i Aarhus, kan de fortsætte den Aarhusianske boligjagt og bruge Akutbolig.dk til at finde den egen perfekte Århus bolig.

Kilde: Politiken.dk, Akutbolig.dk