Derfor skal du bo sammen med andre

Det kan være svært at finde lejlighed alene, eller få økonomien til at hænge sammen, når man bor alene. Hvad end du overvejer at leje et værelse ud i din lejlighed, eller om du er boligsøgende og gerne vil bo sammen med andre, så er der mange fordele ved at bo sammen med andre, som os hos Akutbolig.dk gerne vil dele med dig.

 

Fællesskab

Når man bor sammen, er der mere liv i hjemmet, og der er nogen at komme hjem til. Der er altid nogen at snakke med og dele dagens op- og nedture med. I er flere til at klare de huslige pligter såsom opvask og rengøring, I er flere til at lave mad sammen og spise sammen. Skal man flytte til en ny by, er det en god måde at få skabt et netværk på. Hvad end du vælger at bo sammen med en eller flere venner, eller med en roomie(s), som du på forhånd ikke kender, er det genvejen til et større socialt netværk.

Flere penge mellem hænderne

Du sparer ikke kun penge på huslejen ved at bo sammen med andre. Du sparer også penge ved at deles om udgifter til el-, vand- og varme, licens, TV-pakke og internet. Man kan også vælge at dele udgifter til rengøringsmidler, vaskepulver og toiletpapir og helt eller delvist til mad.

Nemmere boligsøgning

Det er ofte nemmere at finde en bolig, når I er flere, der søger en bolig sammen. Sammen har I et større råderum og dermed flere muligheder. Udbudet af flereværelses lejeboliger er ofte også større end udbudet af små boliger, som er de mest eftertragtede lejeboliger, og ofte er huslejen pr. kvadratmeter også lavere for 2, 3 og 4-værelses boliger end for 1-værelses boliger.

Hjælp til at udleje værelse til roomie(s)

Har du allerede boligen, men vil gerne leje et værelse ud, så er dog nogle bestemte regler for, som du skal være opmærksom på.

1. Kontakt din udlejer
Det er altid en god idé at orientere din udlejer først. Udlejer skal nemlig også modtage en kopi af fremlejekontrakten, så før eller siden skal du underrette udlejer om din fremleje.

2. Vær opmærksom på lovmæssige krav
Hvis du vil fremleje dele af din bolig, skal aftalen indgåes skriftligt. Du skal således lave en kontrakt for fremlejet. Hvis det virker uoverskueligt og afholder dig fra at udleje et værelse, så frygt ej, for der er nemlig en standardkontrakt (Typeformular A, 9.) som kan benyttes. Den kan du finde her: Standardlejekontrakt. Husk at sende en kopi af fremlejekontrakten til din udlejer.

Den del af lejligheden, som skal fremlejes, må ikke overstige halvdelen af hele boligens areal. Det vil sige, at du ikke må fremleje et værelse på 25 kvadratmeter, hvis hele lejligheden kun er 40 kvadratmeter.

Du, og din udlejer må ikke kræve en højere husleje af den nye fremlejer. Lejen skal fastsættes ud fra det antal kvadratmeter, som det fremlejede værelse udgør. Desuden er det stadig dig, der hæfter over for udlejer, så du skal fortsat overføre huslejen til din udlejer som normalt, og din nye roomie skal således overføre sin del af huslejen til dig.

Det er en god ide at opkræve et depositum eller indskud, hvis fremlejeren forvolder skade på lejligheden. Reglen for opkrævning af depositum/indskud er meget simpel – det må maksimum svare til 3 måneders husleje.

 

Kilde: Lejeloven