Sådan finder du bolig i storbyen

Du er blot en ud af mange i jagten på en lejebolig i de store byer. Derfor er det vigtigt, at du er klædt godt på, inden du kaster dig ind i kampen om en bolig. Læs Akutbolig.dk’s 5 gode råd til boligsøgning her:

 

1. Tjek dine forældre

En god idé er, at du som det første tjekker, om dine forældre eller anden familiemedlem har været forudseende og skrevet dig på ventelisten til en almen bolig. Hvis du har stået på venteliste i ti år, er der en stor chance for, at du kan få en bolig i nogle af de almene bebyggelser i byen. Denne process tager  ofte mange år, og er derfor ikke den hurtigste løsning til en bolig nu og her. Dog er det altid en god idé at melde sig ind i diverse boligforeninger, hvis man på længere sigt ønsker noget i den pågældende by.

2. Vær realistisk og søg bredt

Det er først og fremmest vigtigt at bruge tiden inden søgningen på at skabe dig et overblik over lejeboligmarkedet i den by du søger: hvor stort er udbuddet, hvad er prisniveauet for en bolig, der matcher dine behov osv. Herefter kan det være en god idé at lave et realistisk budget over, hvad du har råd til at betale hver måned, og hvordan dine penge skal fordeles blandt mulige udgifter. Hertil er det ligeledes vigtigt at søge bredt. En bred søgning vil simpelthen gøre processen kortere, da du på denne måde får flere boliger at vælge i mellem. Hvis du eksempelvis søger en 3-værelset lejebolig i indre København til en maksimumspris på 6.000 kr., vil det ikke just vrimle med boligannoncer. Dette skyldes den simple årsag, at lejeboligmarkedet i København ikke tilbyder sådanne boliger til blot 6.000 kr., og derfor ville en sådan søgning være urealistisk og gøre søgningen smal.

Der er stor rift om de billigste, centralt beliggende boliger i alle storbyerne. Her er efterspørgslen høj hvilket prisen sansynligvis også vil være. En god tilgang til boligsøgning i storbyerne er at søge i udkanten af sit ønskede område, og derefter sætte sig mål om at flytte længere ind mod sin drømme beliggenhed. På denne måde øger du chancen for at finde en bolig inden studiestart. Efter noget tid har du muligvis sparet nogle penge op og har mere ro og tid til søgning af boliger.

At vente med at søge drømme boligen kan ligeledes åbne muligheder for udvidelse af netværk og stiftelse af gode kontakter i den pågældende by. Et godt netværk og gode kontakter ses ofte som værende genvejen til en god lejebolig til en rimelig pris. Privateforbindelser bør ligeledes være det første du undersøger, når boligjagten er gået ind. Ligeledes gør ventetiden, at du lærer byens kvarterer at kende, hvilket gør at du målrettet kan søge i de områder du finder bedst. Husk, hoved fokus er, at få tag over hovedet.

3. Sælg dig selv

Hvem er du som person? Hvad laver du i din fritid? Har du et arbejde? Disse spørgsmål og mange flere skal du stille dig selv således, at udlejer kan få det absolut bedste billede af dig som person og lejer. Hvad end du kontakter udlejer over telefon eller mail, så undlad standard henvendelser. Tænk over hvordan du præsenterer dig selv. Gør noget nyt og skil dig ud fra mængden. Typisk vil en udlejer gå særligt op i, om du har en stabil økonomi, hvordan du er som nabo, og at du passer godt på boligen. Hvis du henvender dig skriftligt, skal du blot forestille dig, at du laver en job ansøgning til et job du bare vil have. Vedhæft eventuelt et billede af dig selv for at synliggøre dig selv og gøre din ansøgning mere vedkommende.

Søger du et værelse, er det især vigtigt, da det her ikke kun gælder om at give et godt indtryk af sig selv som lejer, men også som roommate. I en sådan situation er det din personlighed og dine egenskaber, der er afgørende. Det er derfor vigtigt, at du sælger dig selv bedst muligt til den person du enten har et personligt møde med eller blot skriver til. Skil dig ud og gør dig selv bemærket så udlejer husker lige netop dig som værende den perfekte roommate.

Næsten hver 5. af de professionelle udlejere går selv ind og finder en lejer ved at søge blandt profilerne. Derfor er det vigtigt, at du udfylder din profiltekst med relevant information om dig som lejer. Herudover er det en god idé at lave en video eller et opslag af dig selv, der viser dig som boligsøgende, og de ønsker du har til en bolig, og få dit netværk til at hjælpe dig med at dele det.

4. Søg sammen med andre

Går du sammen med andre om at søge bolig, åbner markedet sig op med flere muligheder i takt med boligens størrelse og jeres fælles økonomiske rækkevide. I storbyerne er efterspørgslen på de små lejligheder størst. Du kan derfor overveje at søge sammen med en eller flere af dine venner eller veninder, for sammen vil i have et større økonomisk råderum. Dermed vil i kunne søge større og dyrere lejligheder. En sidegevinst er også, at i kan dele faste udgifter til f.eks. Tv og internet.

5. Ta’ dig god tid

Boligsøgning i storbyerne kræver en masse energi og ikke mindst tid. Derfor gælder det om at komme igang hurtigst muligt når du, sammen med tusindvis andre, skal charmere sig ind på boligmarkedet i de store byer. Opret en bruger på Akutbolig og søg blandt alle ledige lejeboliger. Tilmeld dig også vores boligbesked service, så du automatisk får besked, når et nyt lejemål, der matcher dine krav, annonceres.

Hvis, og når, du tilbydes en fremvisning, skal du uden tøven slå til og takke ja til fremvisningen. Også hvis du er nødsaget til at tage fri fra arbejde. Dog er det meget forskelligt om lejeren er fleksibel med fremvisnings tidspunktet og derfor muligvis kan indgå en aftale, som er passende for begge parter. Oftest ses det, at fremviser på forhånd har afsat dag og tidspunkt til fremvisningen eller blot, med kort varsel, meddeler et tidspunkt. I en sådan situation er det vigtigt at slå til, da der i storbyerne er mange om budet og derfor mange andre at kontakte, i tilfæde af, at du ikke kan på meddelte tidspunkt.