Klar til studiestart: Århus guiden

Er du blevet optaget på studie i Aarhus, kan du glæde dig til at flytte til Danmarks største studieby. Vi fortæller dig om, hvor du kan bosætte dig og giver vores bud på gode spisesteder, områder i byen, der er værd at besøge, og årlige events, som du bare ikke må gå glip af.

 

Hvor skal man bo

Aarhus er en skøn studieby, men som du nok allerede ved, er Aarhus også en af de dyreste studierbyer i Danmark. Huslejepriserne er høje, og ligeledes er efterspørgslen. De mest eftertragtede områder er Trøjborg og Aarhus midtby herunder især Latinerkvarteret og Frederiksbjerg. Aarhus midtby er dér hvor alt sker: Cafélivet, shoppingmulighederne og nattelivet er beliggende i kernen af Aarhus og især Latinerkvarteret, som er kendt for gamle bygninger, brostensgader og specielle caféer og butikker, er på de boligsøgendes ønskeliste. Trøjborg er et stort område i Aarhus Nord, som ligger kun 5 minutter på cykel fra Universitetsparken. På Trøjborg ligger også også forskellige restauranter, caféer og butikker, og endda også en biograf. Derudover ligger Trøjborg også tæt på skov og strand og under 10 minutter på cykel fra centrum af Aarhus.

Som tilflytter til- og ny studerende i Aarhus er områder som Viby, Åbyhøj og Højbjerg dog også værd at tage i betragtning. Her kommer du til at bo længere fra centrum, men her er det lidt nemmere at finde en bolig, og boligerne her er typisk også billigere end i Aarhus midtby. Se alle ledige lejligheder i Aarhus  og omegn.

Grønne områder

Når vejret er godt, samles folk i Aarhus’ lækre parker. Botanisk have er en af Aarhus’ største parker, hvor du kan grille med vennerne, spille spil og bare slappe af til lyden af vandløbet som løber igennem parken. En anden populær er parken ved universitetet, Universitetsparken, bestående af en stor park med en smuk sø som centrum af nogle af de mange universitetsbygninger. Her mødes studerende i løbet af dagen for at slappe af mellem forelæsningerne, læse og spise frokost. I Aarhus er der også store skovarealer som eksempelvis Riis Skov, som er beliggende mellem Risskov og Trøjborg med stranden som nabo. Her finder man nogle rigtig gode spots med udsigt over vandet og en meget populær løberute. I den anden ende af Aarhus ligger den hyggelige Marselisborg Dyrehave, hvor man udover at nyde naturen, kan hygge sig med at fodre dådyr.

Shopping

Aarhus er kåret som Nordens bedste shoppingby. Strøget starter nær den centralt beliggende Domkirke og Åen, hvor de mange caféer er placeret og slutter ved banegården i den anden ende af midtbyen. Foruden de mange butikker på strøget, er der tre stormagasiner i Aarhus centrum, som er placeret i forlængelse af strøget; Magasin i starten, Salling i midten og Bruuns Galleri i slutningen af strøget, hvilket gør, at mængden af folk fordeles i hele midtbyen. Men det er ikke kun i bymidten, der er gode shoppingmuligheder. Uden for centrum finder man centrene Storcenter Nord, City Vest og Viby Centret, som ligger placeret i hver sin bydel.

Spisesteder

Åen i Aarhus midtby er hjemstedet for mange caféer og restauranter og også en del natklubber og barer. Cross Café og Café Ziggy ligger lige ved åen og Magasin, og er nogle af de mest besøgte caféer i Aarhus – især på en varm sommerdag, hvor der er rift om pladserne udenfor i solen. Ingen af caféerne ved åen er specielt billige, dog tilbyder flere af caféerne langs åen ofte billige morgenmadsbuffeter til kun 39 kr., som er meget populært blandt studerende. Er du på udkig efter cafémad med SU-venlige priser dagen lang, kan du besøge Café Dalle Valle, som både tilbyder enkelte retter og stor buffet. I den lidt bedre og finere, men stadigvæk billige ende, finder du OliNico, som hver dag bikser op med en ny menu. Her serveres der gourmetmad i god kvalitet til billige penge. Som kommende studerende i Aarhus, kan du også se frem til d. 18 August, hvor Folkets Spisehus åbner i den gamle busgarage ved rutebilsstationen i Aarhus. Her er  25 madboder samlet under et tag i bedste streetfood stil, med 600 sidepladser. Her bliver det muligt at få et måltid mad for kun 50 kr. i alle boder.

DET SKER I AARHUS

Hvis du ikke allerede ved det, så er Aarhus hjemsted for nogle Danmarks største begivenheder for studerende. Danmarks største fredagsbar og Idrætsdag kulminerer hvert år i september måned, og i år skal du og dine venner sætte kryds i kalenderen d. 9. september. På idrætsdagen kan man deltage i et hav af tuneringer. Man kan deltage i alt fra fodboldtuneringer til “Flip Cup” tuneringer, og der er fede præmier på højkant. Derudover bliver der serveret masser af øl og der er musik hele dagen og natten med liveoptræden fra flere populære danske navne.

Herudover afholdes Aarhus Universitets største event Kapsejlads hvert år i foråret, hvor studerende i tusindvis flokkes omkring søen i Universitetsparken for at overvære de indbudte festforeningers dyst om “Det Gyldne Bækken”. Dagen er lig masser af socialt samvær, øl og drinks i lange baner og masser af underholdning: alt fra selve kapsejladsen, nøgenløb og live musik til shows, der gennem tiden har indeholdt alt fra elefanter, kameler, og heste til halvnøgne kvinder…. Det er i sandhed et event, som du bare ikke må gå glip af.

Foruden studierelaterede begivenheder har Aarhus fornyeligt åbnet Øboderne på havnen, hvor der er mulighed for at kigge på boder og få en bid mad og noget at drikke til en udsigt ud over havnen. Aarhus sørger ligeledes for hygge i den kolde tid i form af diverse julemarkeder både i det gamle ridehus og på Godsbanen. Her er der hvert år mulighed for at kigge på juleboder og få æbleskiver og gløgg.

UNIVERSITETET OG ERHVERSAKADEMIET

Aarhus Universitet har fire fakulteter og hele 27 institutter fordelt på de akademiske discipliner. Indenfor de fire fakulteter er der flere institutter, som er fordelt på forskellige lokaliteter i Aarhus. Langt de fleste bygninger er placeret langs Nordre Ringgade, som er den inderste ring tværs igennem Aarhus. De fleste uddannelser på Aarhus Universitet er beliggende i Universitets Parken, som er markeret på kortet nedenfor. Skråt overfor Universitets Parken ligger Nobel Parken, som ligeledes huser flere uddannelser. Nederst på kortet ligger Fuglsangs Allé, hvor en stor del af uddannelserne fra fakultetet BSS hører til.

Aarhus Universitet tilbyder en app kaldet “AU Find”, som gør det muligt at finde de forskellige bygninger, man som studerende tilhører. Nogle uddannelser har tilhørssted på flere forskellige lokaliteter og i flere forskellige lokaler, hvilket appen kan hjælpe med at finde vej til.

Screen Shot 2016-07-21 at 15.13.29

Fra Universitets Parken og til Aarhus midtby er der max. 10 minutter på cykel. Dog er de mange bakker i Aarhus by ikke taget med i betragtning, og vil derfor forlænge rejsetiden på yderligere 5-10 minutter, når cykelturen påbegyndes i centrum og slutter i Universitets Parken. Aarhus by er nemlig en stor bakke. Kan man en dag ikke overskue de mange bakker op til Universitetet, eller bakkerne man har i vente på hjemturen, er der gode bus forbindelserne. På Nordre Ringgade går bl.a. bus 5A, som kører hvert tiende minut.

Skal du istedet studere på Erhvervsakademiet, er afdelingerne her ligeledes spredt på flere lokaliteter i Aarhus. Med de i alt syv afdelinger er de fleste uddannelser placeret i Viby, som er et område i udkanten af Aarhus, og derfor skal en cykeltur på 20 minutter fra centrum medregnes i transporttiden. En anden af de store skoler under Erhvervsakademiet er Aarhus Maskinmesterskole, som er beliggende ved Navitas-bygningen på havnen, hvor også Ingeniørhøjskolen AU hører til. Aarhus Havn er centralt beliggende.

ÅRHUS SOM STUDIEBY

Aarhus bliver ofte betegnet som Danmarks bedste studieby, hvilket der er flere årsager til:

  1. På trods af byens størrelse kan man hurtigt komme fra den ene ende af byen til den anden, samtidig med at byen er overskuelig både mht. gaderne og bussystemet.
  2. Aarhus natteliv udspiller sig i forbindelse med Åen, som er centralt beliggende i Aarhus midtby. Den tætte placering af byens diskoteker og barer gør, at man ikke skal fragte sig fra sted til sted, og at man oftest møder folk, man kender i byen.
  3. Uddannelserne ligger forholdsvis tæt på hinanden, hvilket giver en god stemning og et godt fællesskab på tværs af uddannelserne.
  4. Dette medfører ligeledes, at man let kan gå fra fredagsbar til fredagsbar og på denne måde nyde godt af forskellige fester.
  5. Masser af muligheder og rabatter med studiekort i hele Aarhus.
  6. Masser af parker til hygge og arrangementer for studerende at deltage i.
  7. Du kommer i ekstremt god cykelform!