Klar til studiestart: Odense guiden

Optagelsesbrevet er i landet postkassen, og står der Odense i brevet, kan du glæde dig til at skulle flytte til Odense. Som tilflytter til en ny by, kan det være svært at vide, hvor man skal bo og hvad byen ellers har at tilbyde. Vi har lavet en guide til dig, der er ny i Odense, så du kan falde godt til i byen og få den bedst mulige studiestart.

 

HER Skal du BO

I modsætning til landets 2 største byer, er det væsentligt nemmere at finde bolig i den 3. største by Odense, og boligerne er også billigere. Det kan dog være svært at finde drømmeboligen helt inde i centrum, da efterspørgslen her er høj. Ud over det, er Odense en by i fremgang, og overalt i byen skyder nye høje boligbyggerier frem. Et af stederne, hvor der bliver bygget nye boliger til studerende, er ved selve universitetet. De fleste unge vælger dog at bosætte sig i centrum, der er et attraktivt sted at bo med mange mennesker, som skaber masser af liv i byen. Du skal dog være opmærksom på én ting, hvis du skal studere på universitetet; bosætter du dig i den “forkerte” ende af centrum, nemlig nord for banegården og den vestlige del af centrum, kan du se frem til en lang cykeltur til universitetet. Odense M ligger derimod mellem universitetet og centrum, og selvom denne bydel består af mange villakvarterer, er der også lejligheder at komme efter for de studerende. Odense M er helt klart et område, der er værd at have med i overvejelserne, da turen til universitetet kan klares med en cykeltur på 10-15 min, hvorimod turen kan blive helt op til 8-10 km, hvis du bosætter dig i den nordlige eller vestlige del af centrum. Se alle ledige lejligheder i Odense.

UNIVERSITETET OG ERHVERVSAKADEMIET

Universitetet består af 5 fakulteter, som dog alle er placeret det samme sted. I Odense har Syddansk Universitet sit eget campus, som er placeret et godt stykke uden for centrum blandt marker og store varehuse som IKEA og Bilka. Du kan derfor som oftest skulle forvente en god cykeltur til og fra universitetet, såfremt du er blevet optaget her. De første skridt mod den nye Letbane i Odense, som kører ud til Universitetet, er dog taget, men den forventes først at være køreklar i 2020. Er du derimod blevet optaget på Erhvervsakademi Lillebælt, skal du i år være med til at indvie det nye campus i Odense, som slog dørene op d. 1 august i år. Det nye campus ligger tæt på banegården i Odense, og er dermed helt centralt placeret.

Det sker i odense

Der er masser af årlige events, der har tilknytning til den store danske eventyrsforfatter H.C. Andersen, som er født og opvokset i Odense. I december er der bl.a. et julemarked, som kaldes H.C. Andersen Julemarkedet. Det er placeret centralt på Sortebrødre Torv, der også ligger tæt på H.C. Andersens hus. Julemarkedet værner om “jul som i gamle dage”, og der opstilles boder i den gamle bydel hvor alt fra julegaver til risengrød, gløgg og æbleskiver kan købes, alt imens der er en stemning som i gamle dage.

Odenses helt nye store skud på stammen er Tinderbox, som er Odenses årlige festival. I modsætning til andre festivaler, er det ikke muligt at overnatte til festivalen, og den er derfor oplagt for Odenseanere. Festivalen er placeret i Tusindårsskoven, som ligger centralt i byen, og er derfor let at komme til.

Havnekulturfestival er et andet årligt event, der finder sted på havnen i Odense. Det varer 3 dage, og der er både musikprogram, teater, boder, aktiviteter for børn og voksne, så der er noget at komme efter for alle aldersgrupper.

Grønne områder

Munkemose, som blandt Odenseanere bare kaldes for Mosen, bliver på varme sommerdage et samlingssted for byens studerende. I Mosen er der både parkområder, stier, søer og legepladser for både børn og voksne. Parken er nemlig udstyret med en udendørs motionslegeplads. Derudover er det muligt at spille basketball, beachvolleyball og streetfodbold. Det der også gør Mosen speciel er Odense Å, som løber gennem hele parken. Der er mulighed for at leje robåde og vandcykler og sejle en tur op ad åen. Tro det eller ej, men festsangen “vi sejler op ad åen” er inspireret af en sejltur op ad Odense Å.

Havneområdet, der er blevet bygget meget om, i de seneste år, er nu også blevet et samlingssted for byens beboere. D. 1 juli i år åbnede et havnebad, der ikke bare rummer et stort bassin, men også en sauna. Havnebadet er åben hele året rundt, så er du til vinterbadning er dette også stedet for dig. Hele fornøjelsen er ganske gratis.

Shopping

Som så mange andre større byer er der gode shoppingmuligheder. I centrum og især gågaderne Kongensgade og Vestergade, ligger butikkerne side om side, og her kan du finde alt det, du har brug for. Er vejret dårligt kan du tage i Rosengårdscentret, som ligger ca. 4 km fra centrum. Det er Danmarks 2. største shoppingcenter med 150 butikker fordelt på 100.000 kvadratmeter.

Spisesteder

Der er mange hyggelige caféer i Odense. På den åbne plads, der bliver kaldt Amfipladsen, ligger studenterhuset, der altid tilbyder billig kaffe, sodavand, øl, små retter eller lignende. Café Biografen, der også ligger ved amfipladsen, udgør ikke kun en biograf men også en Café. De studerende besøger stedet med største velbehag, da der både er studievenlige priser og masser af hyggelig stemning. Café Skt. Gertrud er kendt for gode råvarer og med smæk på smagen. Prislejet er dog også i den højere ende, men hvis der er plads til lidt selvforkælelse, er stedet klart et besøg værd.

NAtteliv

Det er ikke kun om dagen, at byens gader rummer mange mennesker. Om natten tilbyder Odense også mange barer og diskoteker for byens unge. Stederne ligger rundt omkring i centrum, og i Brandts Passage ligger bl.a. Café Chino, som bliver til en bar om aftenen. Foruden dette ved alle Odenseanere hvad “drikke dato” betyder. Når du træder ind af døren til Viggo’s består loftet af rækkevis af krus. Viggo’s er kendt for at være stedet, hvor der bliver drukket dato. Konceptet går ud på, at man skal drikke 10 store fadøl (0,5 l) på en dag, og klarer man den, får man sit eget krus, som hænges op i barens loft. Grundet pladsmangel har Viggo’s været nødsaget til at indføre en ny regel: Man skal forny sin Dato inden for et år, ellers vil ens krus blive taget ned. Det siger lidt om hvor populært stedet er. Er du mere til at slå dig løs på dansegulvet natten lang, er LA bar stedet for dig.